NAS – Synology – SSD cache

U nového Synology DS918+ jsem se rozhodl pro zvýšení rychlosti diskových operací přidáním SSD cache. Jelikož NASku používám i jako uložiště VM disků, je rychlost přístupu k datům na místě. Potřebujeme k tomu jen jednu věc – SSD disk s rozhraní PCIe NVMe v jednostranném provedení formátu M.2.

Fyzická instalace do NASu je jednoduchá: vypnout Synology, na spodní straně jsou dvířka, kam se tyto SSDčka namontují, zapnout Synology 🙂

Pro výpočet potřebné – doporučené velikosti je možnost si spustit Průvodce paměti SSD. Ze kterého vypadne velikost SSD disků.

Následně již přes Správce uložištěMezipaměť SSD spustíme Průvodce pamětí SSD, který provede konfigurací. Prvně se zeptá, jaký typ cache, jestli Read/Write nebo Read Only. Zde zvolíme Read/Write a pokračujeme dále na výběr, ke kterému již existujícímu svazku tuto cache použijeme. Po dokončení průvodce se spustí vytváření vlastní cache, která bude nějakou dobu trvat.

Po vytvoření SSD cache si můžeme vyzkoušet, jak se změnila rychlost v přístupu. Z provedených testů vyšlo zlepšení, v kombinaci čtení/zápis, o necelých 40% oproti původním klasickým diskům. Což je zatraceně dobrý výsledek a mé očekávání bylo tímto zcela naplněno.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.elvisek.cz/2019/11/nas-synology-ssd-cache/

Napsat komentář

Váš email nebude zvežejněn.