NAS – Synology – Docker

Pracant Docker. Je to otevřená platforma, která slouží k vytváření, odesílání a spouštění aplikací v samostaných kontejnerech. Aplikace je virtualizována a lze tedy spouštět v systému DSM. Repozitář obsahuje tisíce již vytvořených zásobníků od vývojářů z celého světa.

Pro instalaci je v DMS Synology k dispozici přímo balíček Docker od vývojářů Docker Inc.

Po dokončení instalace dockeru můžeme zrovna začít s instalací vybraného kontejneru. Přes menu Registr máme k dispozici kontejnerové obrazy z repozitáře Docker Hubu.

Kontejner stáhneme na lokálního image uložiště, z něhož následně vytváříme spustitelný kontejner. V konfiguraci následně můžeme zmenit vlastnosti kontejneru – automatický start, omezení zdrojů, nastavení portů (aby se na beřízí kontejner dalo vůbez ze sítě dostat, je potřeba přemapovat porty), přidat další proměnné pro kontener.

Po spuštění zkontrolujeme přemapované porty, můžeme nahlédnout do protokolů kontejneru a případně otevřít terminal konterjneru (pokud to podporuje) a doladit konfiguraci.

Ještě drobná zmínka k sítím. V dockeru lze samozřejmě přidat další sítě, které budou distribuovány pro spuštěné kontejnery. Přidání další sítě je jednoduché, jen je pak potřeba nezapoměnou na routování i clientů nebo přímo jako statická routa na routeru.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.elvisek.cz/2020/10/nas-synology-docker/

Napsat komentář

Váš email nebude zvežejněn.